22 januar 2007

Lys til frøplanterne

Jeg blev for et par dage siden spurgt om ideer til belysning af frøplanter.

Jeg bruger Osram Biolux rør 18w. Det er rør udviklet specielt til akvarier og planter, de fungerer fint hos mig. Jeg har set flere som advokerer for at det ikke er vigtigt med farvetemperaturen - bare dagslængden er 16 timer - jeg har ofret de ekstra penge (100,- kr stk.) og har kun kørt med biolux.

Jeg har købt de vådrumsarmaturer som ofte er på tilbud, der kan sidde et eller to rør i sådan et. Jeg har lidt forskellig afstand i mine bænke, mellem 40 og 15 cm - men generelt vil jeg sige at hvis planterne kommer til at se ranglede ud, - så skal de tættere på lyset - højere intensitet.

Jeg styrer dagslængden med et almindeligt tænd-sluk ur - planterne får lys 16 timer i døgnet - jeg har hørt om nogen der giver helt op til 24 timers lys, men har ikke prøvet det selv.

Et tip: Jeg har sat alucraft på siderne af mine bænke, så mest mulig lys bliver inde i bænken, det giver måske 10% mere lys til de yderste planter.. Værd at tage med.
Her er det armaturer med kun et rør i, giver faktisk ikke rigtig lys nok til den store bænk.
Fungerer til gengæld godt når planterne er lidt større - og podninger f.eks.Her er det armaturer med to rør. Her får de helt små frøplanter et boost med den korte afstand.

Jeg eksperimenterer stadig!

Så blev det endelig vinter


Så kom der endelig lidt sne og kulde. Selv om vi er nervøse for knopperne er det jo udemærket med lidt frost til at forhindre for meget svamp og insekter til foråret.

22. januar 2007.

Denne R. dauricum er på nippet til at springe ud, med knopper i ballonstadiet. Nu må den gerne vente en uges tid!